Sadržaj
 

 
Aktuelno


Željko Žunjić, Duška Vrhovac i dr Milan Ivanović
 

Ovaj pesnički susret na kome su osim nagrađene pesnikinje svoje stihove kazivali i Dragomir Brajković, Vukman Otašević, Ranko Đinović, Adam Puslojić, Bratislav Milanović, Milica Lilić Jeftimijević, Ratko Popović, Blagoje Savić, Veroljub Vukašinović, Milenko Jevđević i drugi, kao kruna desetodnevnih kulturnih događanja održan je 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, u porti crkve Svetog Đorđa u Zvečanu.

Na kraju susreta odluku žirija i obrazloženje o dodeli nagrade Duški Vrhovac saopštio je Milan Mihajlović, predsednik žirija i umetnički direktor međunarodne kulturne manifestacije "Sokolica 2007", dok je nagradu laureatkinji uručio dr Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije.


Povodom 11. Pesničkog susreta u okviru Međunarodne kulturne manifestacije "Sokolica 2007" u Zvečanu žiri u sastavu:

1. Miomir Jovanović, član
2. Mirko Žarić, član
3. Milan Mihajlović, predsednik

Jednoglasno je odlučio da najprestižnije priznanje ove manifestacije "PESNIČKO USPENIJE" dodeli istaknutoj srpskoj pesnikinji DUŠKI VRHOVAC iz Beograda.

OBRAZLOŽENJE

Reč je o pesnikinji koja književne radove objavljuje od 1966 godine. Autor je četrnaest knjiga poezije. Pesme su joj prevođene na engleski, španski, italijanski, ruski, grčki, francuski, turski, rumunski, jermenski, albanski i makedonski jezik. Zastupljena je u izborima naših najznačajnijih pesnika u svetu i u mnogim antologijama u nas. O njenom stvaralaštvu vrlo visoka mišljenja i ocene iznosila su i takva književna imena poput akademika Nikole Miloševića, Miroslava Egerića, Dragoljuba Stojadinovića, Slobodana Rakitića, Ranka Risojevića, Gojka Antića, Ljiljane Šop, Milice Lilić Jeftimijević, Florike Štefan, kao i strani pesnici i kritičari poput Ane Santolikvido, Ričarda Bernsa... Za njene pesme kritičari kažu da često imaju kvalitet medaljona: otvorite ga i naći ćete u njemu tajnu i sećanje. One su molitva, lepota jezika i ljubavi. Naizgled jednostavne i lične, a ustvari višeslojne i opšte-univerzalne.

Ali, kao što to obično i biva sa autorima koji dosledno na putu uzvišenosti ne trguju onim što bi trebalo da je najsvetlije, a sve ga, na žalost, ređe i ređe susrećemo – obrazom, značajnija pesnička priznanja, ako izuzmemo MAJSKU nagradu za poeziju i Zlatnu značku za širenje kulture, redovno su je mimolilazila, iako je drugovala i sa velikom Desankom i sa Mirom Alečković, i sa Darinkom i sa Acom i sa velikim Stevanom, po Kosovu ravnom, i svuda gde se uznosilo stihovanje. I za Isidorinu i Brankovu, Rakićevu i Jefimijinu nagradu, uvek je bila u najužem izboru.

Ovog puta žiri pesničkih susreta u Zvečanu odlučio se baš za Dušku Vrhovac, i to ne samo zbog izuzetne poezije već i zbog preko potrebne smelosti, ljubavi sestrinske iskazane nebrojeno puta prema pesničkoj bratiji podno Zvečana i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Posebno se urezao na ovim prostorima trenutak odvažnosti nagrađene pesnikinje, koji je karakterističan i za prošlogodišnjeg laureata, kada se sa Slobodanom Rakitićem, Momom Dimićem i pokojnim Joanom Florom bez trenutka dvoumljenja odazvala pozivu organizatora i uzela učešća na protestnom pesničkom mitingu kraj Ibarskog mosta avgusta Velikogospojinskog 1999 godine.

Pamtimo i njene reportaže sa ovih prostora koje su bile u službi istine i samo istine, a i kako bi drugačije mogao da ih potpisuje dugogodišnji profesionalac – ugledni novinar i urednik Televizije Beograd i saradnik Politike, NIN-a, Borbe, Glasa javnosti, Književne reči, Književnih novina...

Na kraju, uz stihove pesnikinje koji glase: "Ne stavljam svoj život u svoje pesme. Život je za življenje. U pesmu stavljam što u život ne stane" prilažemo još jednom iskrene čestitke sa željom da ovo vredno priznanje kakvo je PESNIČKO USPENIJE zauzme delić mesta u životu i u novim pesmama Duške Vrhovac. Na radost svih nas okupljenih oko kulturne manifestacije "Sokolica" podjednako.

Na Veliku Gospojinu, leta Gospodnjeg 2007.
U porti Crkve Sveti Đorđe u Zvečanu
Na Kosovu i Metohiji

Predsednik žirija
Milan Mihajlović


Reč Duške Vrhovac na dodeli nagrade PESNIČKO USPENIJE

Dragi i poštovani domaćini, dragi gosti, braćo i sestre,

Biti na današnji veliki praznik ovde u Zvečanu, u porti crkve Svetog Đorđa, koji je krsna slava Vrhovaca, biti danas ovde sa vama sa Kosova i Metohije, na tlu naše osnovne zemlje, velika je radost mome srcu.

Primiti ovde ovogodišnju književnu nagradu sa najpoetskijim i najduhovnijim imenom među nagradama, PESNIČKO USPENIJE, čiji žiri, valjda jedini u nas, govoreći o poetici i estetici govori i o višoj stvaralačkoj etici – za mene je izuzetna čast – čast koja me čini ponosnom i poništava svaku sumnju u to da u svako vreme i nevreme, a posebno u ovo koje oskudeva u uzvišenim vrednostima, u vreme zla, vredi verovati u moć blage reči, u istinu, lepotu i dobrotu – jer se zlo jedino istinom, lepotom i dobrotom i može pobediti.

Ta vera nam je svima danas ovde zajednička i u ime te vere, u ime vrednosti koje su trajno utkane u kulturu i duhovnost našeg naroda zahvaljujem vam na priznanju koje ste mi dodelili i na časti koju ste mi ukazali.

28. avgusta 2007. na dan Velike Gospojine,
izgovoreno u porti crkve Svetog Đorđa u Zvečanu.Milan Mihajlović, Duška Vrhovac i Dragomir Brajković kod manastira Sokolica

Nazad