Sadržaj
 

 
Aktuelno

Gostovanje u Španiji i Italiji

Na imanju Itaka u Altei, u raskošnoj kući koja je istovremeno i dom Žermena Drogenbrota, poznatog španskog pesnika i prevodioca belgijskog porekla, i u kojoj je sve podređeno poeziji i umetnosti uopšte, najviše se razgovaralo o temi "Značaj i problemi prevođenja poezije danas". Potom su, pored originala, čitani i na licu mesta prevođeni stihovi. Bila je to izvanredna istovremeno poetska i prevodilačka radionica.

Izdavačka kuća POINT http://www.point-editions.com, koja objavljuje poeziju iz celog sveta, namenjenu španskim i belgijskim čitaocima i ranije je objavila nekoliko knjiga sa prostora bivše Jugoslavije, medju kojima i izbor iz srpskohrvatske poezije u kojem su od srpskih pesnika zastupljeni Dušan Matić, Vasko Popa, Stevan Raičkovic i Desanka Maksimović.

Ovog puta POINT se zainteresovao za projekat Duške Vrhovac "Glasovi Balkana" i uvrstio ga u svoj dugoročni plan za 2010. godinu.

Tokom boravka u Španiji Duška Vrhovac je dala intervju za Meander, holandski elektronski magazin za književnost.


Meander * Wereldpoëzie * Duška Vrhovac
 

 

Altea

Imanje Itaka

Pitomi čuvari Itake

 

U izdavačkoj kući POINT

Valensija

Detalj sa Itake


Kliknite na sliku za pun prikaz


Po povratku iz Španije Duška Vrhovac provela je nedelju dana u Italiji.

27. juna u okviru svojih aktivnosti na promociji srpske kulture i književnosti u Italiji, Ambasada Srbije u Rimu organizovala je susret pesnikinje sa grupom građana, novinara, lektora i studenata rimskog univerziteta La Sapienca.

O pesničkom delu i novinarskom radu Duške Vrhovac, sa posebnim osvrtom na najnoviju knjigu "Operacija na otvorenom srcu", govorila je Tatjana Majstorović, prvi savetnik Ambasade za štampu i kulturu, a Duška je svoju poeziju kazivala na srpskom i na italijanskom jeziku.

Nakon poetskog dela, na inicijativu publike odvijao se dug i zanimljiv razgovor kako o poeziji Duške Vrhovac i savremenoj srpskoj književnosti tako i o aktuelnim pitanjima kulturne saradnje i medija.
 

 

U ambasadi Srbije u Rimu

Stihovi na italijanskom

Neprolazna lepota Rima

 

Ispred redakcije Il tempa

Aleksandar, Duška i Marina

Fontana di Trevi


Kliknite na sliku za pun prikaz


www.mfa.gov.yu/Statement/280607_e.html


Politika
, 10. jul 2007.

Nazad