Sadržaj
 
 

 
Knjige

Umesto uvoda

Među piscima, kritičarima i ostalima iz sveta književnosti, umetnosti i kulture, Desanka Maksimović već decenijama slovi kao najpoznatija, najomiljenija, najveća ili najvoljenija srpska (ranije i jugoslovenska) pesnikinja, a njena poezija odavno se ne meri uobičajenim aršinima smeštanja u vremenske, žanrovske ili generacijske okvire, u granice raznih pokreta ili pripadnosti određenoj grupi. I veoma retko se poredi sa nekim drugim. Oni koji su joj ponešto i osporavali činili su to sa dužnim poštovanjem prema njenoj ličnosti i celini njenog dela. Rečju, Desanka je postala pojam, samosvojan, čist, jedinstven i neponovljiv, opšte dobro svog jezika i zemlje, narodni pesnik.

Verujem da u Srbiji ima veoma malo ljudi, obrazovanih ili nepismenih, starih i mladih, ili dece u školskom uzrastu, koji ne znaju za pesnikinju Desanku Maksimović. Po selima, ako je pomenete, najčešće je odgovor veoma jednostavan: to je ona pesnikinja. Reč ona izgovara se na način koji znači da se varate ako očekujete da seljaci ne znaju za Desanku.

Ove godine navršilo se stotinudeset godina od Desankinog rođenja i petnaest godina od njenog odlaska iz naših atara. Rodila se upravo na današnji dan godine 1898.

Nedavno sam, istražujući na internetu, ustanovila da joj pripada i veoma lep i dragocen laskajući rekord: nisam uspela da među značajnim piscima svetske književnosti nađem nekoga kome je posvećen veći broj pesama i stihova drugih pesnika.

Takođe, malo je pisaca u svetskoj književnosti kojima je za raspoznavanje dovoljno samo prezime, još je manje onih kojima je dovoljno samo lično ime, a posebno je to retko kada su žene pisci-pesnici u pitanju. U našoj, srpskoj, književnosti samo prezime za raspoznavanje dovoljno je Crnjanskom (Milošu), Andriću (Ivi), Ćosiću (Dobrici), Nušiću (Branislavu), nadimak Zmaju i Disu, a ime, ako se ne varam, samo Meši (Selimoviću). Među ženama samo njih tri stigle su do tog trona: Jefimija (despotica Jelena), Isidora (Sekulić) i Desanka (Maksimović).

Sa Desankinom poezijom odrastale su brojne generacije, koje su sa njom ulazile u prve ljubavne uzlete i padove, učile se ljubavi prema prirodi i zavičaju, nadanju i veri u dobrotu i lepotu svega što stvori Bog, razumevanju drugih, čovekoljublju, praštanju, patriotizmu...

Desanka nije pesnik moje rane mladosti. Ona je pesnik moje zrelosti. Kada sam, posle njenog pesničkog dela upoznala i njen ljudski lik, plemenit i nesebičan, svetao i veliki, upoznala ga na način gde odanost više ne zavisi od broja fizičkih susreta ni zajedno provedenih dana i sati, niti od godina, usvojila sam je – bez traženja dozvole, sasvim i trajno. Zato vam se u ovoj knjizi ponekad može učiniti da govoreći o Desanki, govorim o sebi, ali i obrnuto, kada govorim o sebi, da u stvari pričam o njoj. To je moja Desanka, ona koja je verovala Solu Belou i njegovom skoro vapaju: "Pišite, samo pišite, ne mislite na žanr!"

Jednog dana, kada sam, sticajem dobrih okolnosti, na Desankinom putu poezije i uzajamnog poštovanja i ljubavi, srela veliku glumicu Kseniju Jovanović, poverila mi je svoju već javnu tajnu: i ona je usvojila Desanku, na sličan način, bez traženja dozvole, sasvim i trajno. I ona ima svoju Desanku, a to je ona ista moja Desanka, mada pomalo i različita.

Ova knjiga zapisa i pesama, izbor Desankinih pesama koji sam sačinila i zapis tona i slike na kojem su trajno zabeleženi stihovi velike pesnikinje u interpretaciji jedne od najvećih glumica srpskog teatra jeste Ksenijin i moj omaž Desanki. Hvala svima Vama koji ste danas, u slavu Desankinog rođenja, u znak vere u trajne vrednosti i u smisao poezije i umetnosti, dobrote i lepote, kojima je posvećena sva njena poezija, došli u Narodno pozorište da se tom omažu pridružite. Desanki slava, a srpskoj poeziji i svima nama srećan njen stodeseti rođendan.


Duška Vrhovac
U Beogradu, 16. maja 2008. godine

Nazad